Cele mai frecvente intrebari despre fosele septice (si raspunsuri)

Intrebare: Care sunt principalele parti componente ale unei fose septice?
Raspuns: Un sistem septic conventional are o fosa (de obicei intre 2800 si 7500 de litri) si un camp de scurgere (o retea de tevi perforate ingropate la o distanta relativ mica de suprafata pe o arie extinsa.

I: Din ce sunt confectionate fosele septice?
R: Fosele septice pot fi facute din ciment, fibra de sticla sau plastic.

I: Fosele septice ecologice sunt mai bune sau mai daunatoare pentru mediu decat retelele normale de canalizare locala?
R: Expertii nu s-au pus de acord in aceasta privinta. Un sistem septic intretinut corespunzator evacueaza efluenti tratati direct in mediu, unde contactul cu solul are ca rezultat o purificare aditionala. O retea locala de canalizare evacueaza cantitati mari de efluent tratat intr-o apa, de obicei un rau, intr-o singura locatie.

I: Cine reglementeaza utilizarea foselor septice?
R: In Statele Unite, de exemplu, de obicei sistemele individuale de tratare a apelor reziduale cad sub jurisdictii locale.

I: Ce este un sistem cu movila construita?
R: Pentru situatiile in care permeabilitatea solului nu este potrivita, poate fi necesar un sistem alternativ. Intr-un asemenea sistem, tot efluentul este imprastiat pe o zona mica si fie se evapora in aer, fie este folosita de plante si iese prin frunzele lor sub forma de transpiratie.


I: Ce cauzeaza o avarie la sistemul septic?
R: Cand porii solului nederanjat ce inconjoara campul de scurgere se infunda, efluentul nu poate fi absorbit in pamant.

I: Care sunt „simptomele” unei avarii la fosa septica?
R: Poate aparea o zona de sol umeda, moale si lipicioasa, cateodata poate cu mici balti. Este posibil ca apele reziduale sa faca retur in casa, iar apa de la toaleta nu se scurge corespunzator.

I: Cat de mult rezista un sistem septic?
R: Unele rezista cateva decenii.Altele nu. De obicei, ne asteptam ca un sistem septic conventional cu fosa septica sa reziste in jur de 30 de ani. Unele sisteme au o durata de viata mult mai lunga, iar altele pot suferi avarii devreme din lipsa intretinerii corespunzatoare. Exista si alti factori care pot influenta viata unui sistem septic. De exemplu, este posibil ca un sistem sa fi deservit satisfacator proprietarul anterior al casei timp de cativa ani de zile, dar sa se strice la putin timp dupa ce ati cumparat dumneavoastra casa. Daca fostii proprietari erau un cuplu care lucra si nu aveau copii, sistemul probabil nu a fost folosit foarte mult; daca familia dumneavoastra are sase membri, incarcatura aditionala poate impinge sistemul dincolo de limita si cauza o avarie.

Deoarece multe fose septice nu functioneaza intr-un mod corespunzator, au fost dispuse mai multe legi pentru a preveni problemele grave de mediu si de sanatate pe care le pot cauza. O fosa septica de calitate, daca a fost instalata corespunzator si este folosita si mentinuta asa cum trebuie, reprezinta o modalitate buna de a trata apa reziduala si de a proteja calitatea panzei freatice atunci cand serviciile municipale de canalizare nu sunt disponibile.