Ce sistem septic este cel mai potrivit pentru dumneavoastra?

Daca v-ati cumparat o casa intr-o zona rurala unde nu exista o retea de canalizare asigurata de municipalitate, probabil luati in considerare optiunea de a va instala un sistem septic. Dar care este cel mai bun pentru dumneavoastra? Mai jos sunt unele informatii menite sa va ghideze.
In primul rand, ganditi-va bine. Care sistem este adecvat situatiei dumneavoastra? Cele care necesita apa nu vor functiona acolo unde nu exista apa la robinet sau unde solul nu are un grad mare de percolare. Ies din discutie si sisteme interzise de reglementarile locale, in afara situatiei in care obtineti o permisiune speciala (in cele mai multe cazuri ea este aprobata). Sistemele care sunt prea mici sau prea mari pentru nevoile anticipate ar trebui si ele eliminate din lista. Sistemele care nu fac fata conditiilor locale, cum ar fi inghetul, sau utilizarilor intermitente, de exemplu la o cabana, nu va ajuta nici ele. De exemplu, sistemele aerobe care trateaza deseurile prin pulverizare au nevoie de o cantitate constanta de deseuri pentru a le trata, altfel bacteriile de care au nevoie sa functioneze nu se vor multiplica suficient pentru a face treaba.
Luati in considerare si costurile. Atunci cand calculati costurile unui sistem, luati in calcul si munca sau alte materiale aditionale de care aveti nevoie, cum ar fi nisip sau pietris. La sistemele septice, cu cat aveti nevoie de mai multe tevi de drenaj, cu atat va fi mai mare parcela de pamant necesara si costul tevilor de drenaj.
Dar ce ziceti de costurile operationale? De cata energie electrica, chimicale si intretinere a sistemului va fi nevoie? Exista taxe de pompare si indepartare a sedimentelor? Are vreo componenta nevoie de inlocuire periodica? Cat timp va rezista sistemul? Poate fi sistemul lasat neingrijit sau nefolosit perioade lungi de timp fara a avea nevoie de service pentru a porni si a relua activitatea? Sistemul respectiv are nevoie de izolatie speciala iarna?
Dupa cum vedeti, exista o serie intreaga de criterii dupa care va puteti orienta care sistem vi se potriveste dumneavoastra si caminului dumneavoastra.
Personal, nu sunt de acord cu sistemele septice alternative si prefer o fosa septica, iar motivele care stau la baza acestei alegeri sunt prea multe pentru un articol atat de scurt. Daca totusi va hotarati si alegeti un sistem alternativ, un singur sfat va dau: daca aveti probleme cu el ar trebui sa va intoarceti la cel care l-a instalat initial si sa-l lasati pe el sa se ocupe de probleme, pentru a va scuti de niste dureri de cap.

Motivele pentru care sistemele septice alternative au dese esecuri pot fi si de natura mecanica, problema fiind la componente. Daca sunteti foarte ambitios, va puteti educa de unul singur cu privire la modalitatea de functionare a acestor sisteme si sa rezolvati singur problemele aparute, dar eu consider ca este mai intelept sa gasiti un profesionist si sa-l lasati pe el sa estimeze situatia. De multe ori, un instalator bun va binevoi sa va ajute sau sa va dea idei de rezolvare pe gratis si va poate oferi si o estimare a costurilor pentru lucrare.