Ce este un sistem de fosa septica?

Daca locuiti intr-o metropola sau intr-un oras mare, probabil ca nu dati importanta sistemului de canalizare municipal. Daca ar fi sa va mutati din aceasta localitate spre o zona mai rurala, exista o probabilitate destul de mare sa aveti nevoie de o fosa septica. Intr-un limbaj mai simplu, toata apa menajera si deseurile de canalizare sunt tratate chiar pe proprietatea dumneavoastra in loc sa curga pana la uzina locala de tratare a apelor. Desi poate suna foarte putin sanitar, nu exista niciun motiv sa va ingrijorati deoarece fosele septice sunt utilizate de ani de zile. De fapt, aproximativ 25% din totalul caselor din Statele Unite folosesc fose septice.
Un sistem de fosa septica este o structura destul de simpla, dar cu toata simplitatea sa este foarte eficient in ceea ce face. Rezervorul poate varia in capacitate, incepand cu 3800 de litri si mai mari, si de obicei este plasat la o distanta rezonabila de casa. Principala teava de canalizare din casa se ataseaza la unul dintre capetele fosei septice, in timp ce o alta teava iese pe la capatul opus si este ingropata in ceea ce se numeste camp septic sau de scurgere.
Deseurile lichide si solide patrund in prima camera a rezervorului septic prin teava conectata la casa dumneavostra. Solidele sunt blocate in prima camera si sunt descompuse de bacteriile anaerobe. Acest proces reduce cantitatea de deseuri solide din sistemul septic, permitand lichidelor sa curga in cea de-a doua camera, fiind evacuate apoi prin teava exterioara pe campul septic sau de scurgere. In majoritatea cazurilor evacuarea apei si distribuirea ei pe toata intinderea campul septic are loc cu ajutorul gravitatiei, pentru ca toti stim ca apa curge la vale. In unele cazuri, fosa septica nu poate fi amplasta mai jos de casa, astfel incat va fi nevoie de o pompa pentru a va asigura ca sistemul functioneaza cum trebuie.
Deseurile lichide care curg pe campul septic sunt relativ benigne si vor deveni nutrienti bogati pentru portiunea de sol din jur. Orice planta ce creste in zona se va dezvolta foarte bine si multe campuri de scurgere pot fi localizate depistand portiunea de pamant care este mai verde decat restul zonei.
Oricat de eficient ar fi un sistem de fosa septica, intotdeauna vor exista deseuri solide care nu se descompun pe deplin. Acestea vor umple pana la urma fosa septica si de aceea aveti nevoie de servicii specializate de pompare a deseurilor. In cel mai rau caz, veti fi nevoit sa pompati fosa septica in fiecare an, desi majoritatea sistemelor pot rezista si doi ani fara a fi golite. Ingrijirea corespunzatoare a fosei septice va va asigura ca aceasta isi face treaba eficient, fara a va da prea multe batai de cap.
La alegerea unei fose septice biologice sau a unei fose septice ecologice, tineti cont ca apa epurata trebuie sa respecte normele NTPA-001, chiar daca este deversata in soluri permeabile.