Ce sistem septic este cel mai potrivit pentru dumneavoastra?

Daca v-ati cumparat o casa intr-o zona rurala unde nu exista o retea de canalizare asigurata de municipalitate, probabil luati in considerare optiunea de a va instala un sistem septic. Dar care este cel mai bun pentru dumneavoastra? Mai jos sunt unele informatii menite sa va ghideze.
In primul rand, ganditi-va bine. Care sistem este adecvat situatiei dumneavoastra? Cele care necesita apa nu vor functiona acolo unde nu exista apa la robinet sau unde solul nu are un grad mare de percolare. Ies din discutie si sisteme interzise de reglementarile locale, in afara situatiei in care obtineti o permisiune speciala (in cele mai multe cazuri ea este aprobata). Sistemele care sunt prea mici sau prea mari pentru nevoile anticipate ar trebui si ele eliminate din lista. Sistemele care nu fac fata conditiilor locale, cum ar fi inghetul, sau utilizarilor intermitente, de exemplu la o cabana, nu va ajuta nici ele. De exemplu, sistemele aerobe care trateaza deseurile prin pulverizare au nevoie de o cantitate constanta de deseuri pentru a le trata, altfel bacteriile de care au nevoie sa functioneze nu se vor multiplica suficient pentru a face treaba.
Luati in considerare si costurile. Atunci cand calculati costurile unui sistem, luati in calcul si munca sau alte materiale aditionale de care aveti nevoie, cum ar fi nisip sau pietris. La sistemele septice, cu cat aveti nevoie de mai multe tevi de drenaj, cu atat va fi mai mare parcela de pamant necesara si costul tevilor de drenaj.
Dar ce ziceti de costurile operationale? De cata energie electrica, chimicale si intretinere a sistemului va fi nevoie? Exista taxe de pompare si indepartare a sedimentelor? Are vreo componenta nevoie de inlocuire periodica? Cat timp va rezista sistemul? Poate fi sistemul lasat neingrijit sau nefolosit perioade lungi de timp fara a avea nevoie de service pentru a porni si a relua activitatea? Sistemul respectiv are nevoie de izolatie speciala iarna?
Dupa cum vedeti, exista o serie intreaga de criterii dupa care va puteti orienta care sistem vi se potriveste dumneavoastra si caminului dumneavoastra.
Personal, nu sunt de acord cu sistemele septice alternative si prefer o fosa septica, iar motivele care stau la baza acestei alegeri sunt prea multe pentru un articol atat de scurt. Daca totusi va hotarati si alegeti un sistem alternativ, un singur sfat va dau: daca aveti probleme cu el ar trebui sa va intoarceti la cel care l-a instalat initial si sa-l lasati pe el sa se ocupe de probleme, pentru a va scuti de niste dureri de cap.

Motivele pentru care sistemele septice alternative au dese esecuri pot fi si de natura mecanica, problema fiind la componente. Daca sunteti foarte ambitios, va puteti educa de unul singur cu privire la modalitatea de functionare a acestor sisteme si sa rezolvati singur problemele aparute, dar eu consider ca este mai intelept sa gasiti un profesionist si sa-l lasati pe el sa estimeze situatia. De multe ori, un instalator bun va binevoi sa va ajute sau sa va dea idei de rezolvare pe gratis si va poate oferi si o estimare a costurilor pentru lucrare.

Ce este un sistem de fosa septica?

Daca locuiti intr-o metropola sau intr-un oras mare, probabil ca nu dati importanta sistemului de canalizare municipal. Daca ar fi sa va mutati din aceasta localitate spre o zona mai rurala, exista o probabilitate destul de mare sa aveti nevoie de o fosa septica. Intr-un limbaj mai simplu, toata apa menajera si deseurile de canalizare sunt tratate chiar pe proprietatea dumneavoastra in loc sa curga pana la uzina locala de tratare a apelor. Desi poate suna foarte putin sanitar, nu exista niciun motiv sa va ingrijorati deoarece fosele septice sunt utilizate de ani de zile. De fapt, aproximativ 25% din totalul caselor din Statele Unite folosesc fose septice.
Un sistem de fosa septica este o structura destul de simpla, dar cu toata simplitatea sa este foarte eficient in ceea ce face. Rezervorul poate varia in capacitate, incepand cu 3800 de litri si mai mari, si de obicei este plasat la o distanta rezonabila de casa. Principala teava de canalizare din casa se ataseaza la unul dintre capetele fosei septice, in timp ce o alta teava iese pe la capatul opus si este ingropata in ceea ce se numeste camp septic sau de scurgere.
Deseurile lichide si solide patrund in prima camera a rezervorului septic prin teava conectata la casa dumneavostra. Solidele sunt blocate in prima camera si sunt descompuse de bacteriile anaerobe. Acest proces reduce cantitatea de deseuri solide din sistemul septic, permitand lichidelor sa curga in cea de-a doua camera, fiind evacuate apoi prin teava exterioara pe campul septic sau de scurgere. In majoritatea cazurilor evacuarea apei si distribuirea ei pe toata intinderea campul septic are loc cu ajutorul gravitatiei, pentru ca toti stim ca apa curge la vale. In unele cazuri, fosa septica nu poate fi amplasta mai jos de casa, astfel incat va fi nevoie de o pompa pentru a va asigura ca sistemul functioneaza cum trebuie.
Deseurile lichide care curg pe campul septic sunt relativ benigne si vor deveni nutrienti bogati pentru portiunea de sol din jur. Orice planta ce creste in zona se va dezvolta foarte bine si multe campuri de scurgere pot fi localizate depistand portiunea de pamant care este mai verde decat restul zonei.
Oricat de eficient ar fi un sistem de fosa septica, intotdeauna vor exista deseuri solide care nu se descompun pe deplin. Acestea vor umple pana la urma fosa septica si de aceea aveti nevoie de servicii specializate de pompare a deseurilor. In cel mai rau caz, veti fi nevoit sa pompati fosa septica in fiecare an, desi majoritatea sistemelor pot rezista si doi ani fara a fi golite. Ingrijirea corespunzatoare a fosei septice va va asigura ca aceasta isi face treaba eficient, fara a va da prea multe batai de cap.
La alegerea unei fose septice biologice sau a unei fose septice ecologice, tineti cont ca apa epurata trebuie sa respecte normele NTPA-001, chiar daca este deversata in soluri permeabile.

Cum puteti economisi apa pentru a nu supraincarca sistemul septic

In primul rand, asigurati-va ca nu aveti in casa robinete care picura sau curg incontinuu; daca aveti, reparati-le cat mai urgent. Pierderile pot parea inofensive, dar daca calculati, se pot consuma in acest fel pana la 100 de litri pe zi, iar sistemul septic se poate umple. Asigurati-va ca nu curge deloc apa in canalizare cand toate instalatiile care folosesc apa sunt oprite.
Instalarea apometrelor este o cale sigura de a sti cata apa consumati si cat din acel consum poate fi redus facand anumite lucruri. Un apometru pentru o casa nu costa foarte mult, iar instalarea este destul de usoara.
Cel mai simplu mod de a reduce fluxul de ape reziduale catre fosa septica dinspre casa este de a reduce deseurile de toaleta, care de obicei constituie 40% din apele reziduale. Multe toalete consuma 8-10 litri de apa la fiecare folosire. Unele dintre asa-numitele toalete cu consum redus se presupune ca folosesc doar 5 litri de apa odata. De obicei, designul vasului nu a fost schimbat si este nevoie si de doua utilizari pentru a spala solidele. Asta inseamna 10 litri! Exista insa toalete a caror design a fost schimbat si vor fi eficiente cu doar 3 litri de apa per folosire. Folosirea unei toalete de un litru in locul uneia de 8 litri va reduce cantitatea de apa reziduala ce iese dintr-o casa cu aproape o treime. Aceasta economie poate fi mai mult decat suficienta pentru a face sistemul septic sa functioneze din nou. In timp ce preturile variaza, toaletele de 3 litri pot fi achizitionate de obicei la pretul de $200, mult mai putin decat pretul unui nou sistem de tratament.
Instaland un apometru puteti sa determinati cata apa foloseste masina dumneavoastra de spalat la fiecare ciclu de spalare. Multe masini au acum setari pentru a reduce cantitatea de apa utilizata pentru incarcaturile mai mici. Masinile de spalat care se incarca prin fata folosesc mai putina apa decat cele care se incarca vertical. Daca sistemul de tratare a apei ajunge la capacitatea maxima, incercati sa impartiti rufele de spalat pe parcursul saptamanii pentru a evita supraincarcarea sistemului de canalizare intr-o singura zi.
Baile si dusurile folosesc multa apa. Daca dusul foloseste 10 litri pe minut, atunci veti avea nevoie de 200 de litri pentru un dus de 20 de minute. Capurile de dus care limiteaza fluxul de apa la 3 sau 6 litri pe minut sunt disponibile pe piata si ar trebui montate. Umplerea cazii mai putin decat de obicei sau limitarea duratei dusurilor pot duce la economisirea unor cantitati considerabile de apa.

Fose Septice Ecologice:

Exista poate cai de a economisi apa la care va puteti gandi si acasa. Ideea principala este sa luati in considerare ca apa este o resursa valoroasa si sa nu o irositi.
Urmand cateva reguli simple, cum ar fi limitarea consumului de apa si evitarea depozitarii materialelor in fosa septica pe care bacteriile nu le pot descompune ar trebui sa va ajute sa aveti o fosa septica fara probleme ani de zile. Dar nu uitati ca o fosa septica trebuie curatata cand se aduna prea multe solide. Si fosele septice au nevoie de ingrijire afectuoasa si atentie!

Cele mai frecvente intrebari despre fosele septice (si raspunsuri)

Intrebare: Care sunt principalele parti componente ale unei fose septice?
Raspuns: Un sistem septic conventional are o fosa (de obicei intre 2800 si 7500 de litri) si un camp de scurgere (o retea de tevi perforate ingropate la o distanta relativ mica de suprafata pe o arie extinsa.

I: Din ce sunt confectionate fosele septice?
R: Fosele septice pot fi facute din ciment, fibra de sticla sau plastic.

I: Fosele septice ecologice sunt mai bune sau mai daunatoare pentru mediu decat retelele normale de canalizare locala?
R: Expertii nu s-au pus de acord in aceasta privinta. Un sistem septic intretinut corespunzator evacueaza efluenti tratati direct in mediu, unde contactul cu solul are ca rezultat o purificare aditionala. O retea locala de canalizare evacueaza cantitati mari de efluent tratat intr-o apa, de obicei un rau, intr-o singura locatie.

I: Cine reglementeaza utilizarea foselor septice?
R: In Statele Unite, de exemplu, de obicei sistemele individuale de tratare a apelor reziduale cad sub jurisdictii locale.

I: Ce este un sistem cu movila construita?
R: Pentru situatiile in care permeabilitatea solului nu este potrivita, poate fi necesar un sistem alternativ. Intr-un asemenea sistem, tot efluentul este imprastiat pe o zona mica si fie se evapora in aer, fie este folosita de plante si iese prin frunzele lor sub forma de transpiratie.


I: Ce cauzeaza o avarie la sistemul septic?
R: Cand porii solului nederanjat ce inconjoara campul de scurgere se infunda, efluentul nu poate fi absorbit in pamant.

I: Care sunt „simptomele” unei avarii la fosa septica?
R: Poate aparea o zona de sol umeda, moale si lipicioasa, cateodata poate cu mici balti. Este posibil ca apele reziduale sa faca retur in casa, iar apa de la toaleta nu se scurge corespunzator.

I: Cat de mult rezista un sistem septic?
R: Unele rezista cateva decenii.Altele nu. De obicei, ne asteptam ca un sistem septic conventional cu fosa septica sa reziste in jur de 30 de ani. Unele sisteme au o durata de viata mult mai lunga, iar altele pot suferi avarii devreme din lipsa intretinerii corespunzatoare. Exista si alti factori care pot influenta viata unui sistem septic. De exemplu, este posibil ca un sistem sa fi deservit satisfacator proprietarul anterior al casei timp de cativa ani de zile, dar sa se strice la putin timp dupa ce ati cumparat dumneavoastra casa. Daca fostii proprietari erau un cuplu care lucra si nu aveau copii, sistemul probabil nu a fost folosit foarte mult; daca familia dumneavoastra are sase membri, incarcatura aditionala poate impinge sistemul dincolo de limita si cauza o avarie.

Deoarece multe fose septice nu functioneaza intr-un mod corespunzator, au fost dispuse mai multe legi pentru a preveni problemele grave de mediu si de sanatate pe care le pot cauza. O fosa septica de calitate, daca a fost instalata corespunzator si este folosita si mentinuta asa cum trebuie, reprezinta o modalitate buna de a trata apa reziduala si de a proteja calitatea panzei freatice atunci cand serviciile municipale de canalizare nu sunt disponibile.

Ce stiti cu adevarat despre fosele septice si despre sistemele septice?

Fose septice ecologice sunt metoda standard de a scapa de deseurile umane in orice zona de suburbie sau in zonele rurale. Cel mai simple tip de sistem septic, inventat inaintea fosei septice se numeste o groapa de acumulare si practic este o groapa in pamant in care se acumuleaza deseurile. Un anumit procentaj de solide sunt asimilate de groapa de acumulare si fluidele care raman se infiltreaza in pamant. Un sistem mai modern este fosa septica cu camp de scurgere (camp de absorbtie). Intr-o configuratie normala de fosa septica, toaletele, chiuvetele si dusurile unei case sunt legate prin tevi de un rezervor de ciment, fibra de sticla sau polietilena. O teava de evacuare iese din fosa pana la o retea de alte tevi perforate, cunoscuta sub numele de camp de scurgere sau de absorbtie.
Aveti grija la setul de chimie dinauntrul fosei septice deoarece pare a fi al unui om de stiinta nebun. In conditii anaerobe, pe langa bacteriile benefice care traiesc acolo, poate fi creat enervantul H2S (hidrogen sulfurat) care miroase foarte urat. In acelasi fel, alti componenti cum ar fi nitratii si elemente organice de nitrogen pot fi redusi la amoniac si pot prolifera gazele provoaca efectul de sera, cum ar fi dioxidul de carbon si metanul. Mai mult, dat fiind potentialul de oxidare inerent scazut al incarcaturii, fosfatul este pastrat intr-o forma solubila, iar acest lucru poate declansa cresterea nenatural de mare a algelor, dar si a cianobacteriilor cu potential toxic.

Probleme legate de inginerie si chestiuni legale
Multe probleme ce tin de detinerea unei fose septice deriva din grijile de inginerie critica legate de capacitatea de a absorbi apa a solului din imprejurimi si inaltimea panzelor freatica de apa subterana. Nu numai ca respectivul camp de scurgere necesita o separare minima pentru a preveni contaminarea, dar trebuie sa se supuna si reglementarilor in vigoare referitoare la fosele septice si distanta la care trebuie amplasate acestea fata de fantani, cladiri si alte caracteristici ale locatiei.
Multe autoritati locale cunosc pericolul de poluare a foselor septice si au tot incurajat - daca nu au fortat - proprietarii de fose septice afectati sa fie mult mai atenti ca inainte. Unele zone au interzis fosele septice cu totul. In mod ironic, exista unele comunitati care ar fi putut fi legate cu usurinta la reteaua de canalizare locala, dar fie ca s-au eschivat de invaziunea pe care o presupunea instalarea tuturor tevilor necesare, fie pur si simplu si-au pastrat status quo-ul de limitare a cresterii. Niciuna dintre aceste tactici nu are sens din punct de vedere al protejarii mediului.
In timp ce intotdeauna vor exista cateva rezidente izolate care declara ca legarea la reteaua locala de canalizare nu este avantajos din punct de vedere economic, prudenta in sanatate si in probleme de mediu dicteaza ca orice concentrare rezonabila de locuinte ar trebui sa justifice montarea instalarea unei retele locale de canalizare si de tratare a apelor reziduale.